Totaal aantal pageviews

donderdag 25 februari 2010

“Winter karperen” met Hans Koeslag.

25-2-2010 “Winter karperen” met Hans Koeslag.

Het weer regenachtig en temperatuur oplopend naar 8+ graden weinig wind uit N.O draaiend naar W.Z 3-4
Donderdag 25 Februari nadat wij dinsdag elkaar hadden gesproken over of we gaan snoeken of we gaan de karpers lastig vallen………. is het toch karpervissen geworden.
Helaas is het IJs op dit wateren de sneeuw langs de kant al weg, maar het is nog winter.!
De winter loopt ten “einde” denken wij allemaal, en aangezien wintervissen nou niet zo makkelijk is normaal gesproken, echter Hans Koeslag had er afgelopen tijd geen moeite mee gezien zijn bijzondere en mooie vangsten die hij had neergezet.
Om 06.50 sta ik voor Hans zijn deur en SMS koffie binnen 1 minuut antwoord JA, kijk dat is een goed begin wij gaan aan de bekende heerlijke koffie die Hans zet ( het apparaat dan wel te verstaan) en kunnen wat bijpraten dat, en de koffie gaat lekker, uiteindelijk dan toch maar naar het water alles in 1 auto wat goed lukt gezien onze beperkte bepakking wij gaan penvissen.
Ik gebruik een Casting Corner Typical Dutch penhengel uit 1986 en de Abu 44 molen er onder en het pensysteem van Hans Koeslag is de B.B. penhengel ( wel zeer mooi gemaakt dat wel) met de Shimano Stradic FB 4000 molen eronder met het pensysteem van hem zelf.
Een kleine 20 minuten later lopen wij richting de plek waar het zou moeten gebeuren mooi maar erg nat is het daar ook wij worden ontvangen met regen en wat wind maar goed we kwamen voor de karper,s.


Hans pakt links van de brug ik dus dan de rechterkant echter alleen al daar zitten lukt niet zo stijl is het daar en door de regen glijd men spontaan naar beneden geen probleem we beginnen Hans is om 08.30 aan de gang, ik een kleine15 minuten later, beiden hebben maïs als aas ik met een speciaal smaakje hans.??
De omgeving zit/sta ik onder de capuchon op te nemen want ondanks de regen is dat wel mooi en straalt heel veel rust uit wat wij beide ook willen, er gebeurd de eerste 30 minuten weinig en dan in een keer hoor ik Hans aanslaan hij had een wegloper maar dit keer was die helaas mis.
Ik probeer een andere smaak maar het is nog steeds niet veel, als de regen iets minder wordt zeg ik tegen Hans ik ga aan de andere kant van de brug proberen en dan meer onder de brug wil ik dan proberen, daar aangekomen sta ik in een blubberpartij het is bijna 10.00 als ik overnieuw ingooi met een 3 tal maïskorrels aan de haak die in een speciale zoete smaak zijn aangemaakt.
Ik kom wel lekker dicht bij de brug nu, dus zie ik de kansen stijgen. als ik de boel weer in orde heb gooi in onder de brug de pen staat niet goed dus overnieuw en ja hij staat goed nu een maïskorreltje of 6 erbij en wachten.
Hans vroeg of het carnaval is bij mijn dobber.?
Ach hij valt voor mij nu wel beter op in het donkere gat onder de brug.
Dat wachten duurt maar heel even een minuut of 2 dan twee tikjes en weg gaat de pen, ik sla aan en raak de weerstand is voor mij al gelijk duidelijk dat het karper is ik roep Hans die komt gelijk en kijkt verbaasd en blij ja bingo Hans een karper zit er aan dus hij pakt het fototoestel en ik het schepnet als of we dat al jaren doen Hans voor de actiefoto,s en ik ben nu de gelukkige de dril verloopt mooi de karper geeft zich niet zo maar gewonnen en de glas penhengel kromt tot in het handsvat de Abu slip werkt redelijk daar moet ik nog steeds aan wennen maar als die op gang komt klinkt het geluid voor mij als muziek in mijn oren.

Na een dril die toch wel een 5 a 10 minuten duurt glijd de schubkarper in het net hij is binnen de eerste voor mij in 2010 Hans feliciteert mij gelijk en dan volgt het meten en wegen de Schubkarper is 71 cm lang en weegt 14 pond als ik hem loslaat zwemt hij rustig van ons weg , zo nu eerst een kopje thee en een boterham en wat bijpraten over die vangst daarna gaan we weer verder


Hans komt even bij mijn kant zitten zodat we toch nog even wat kunnen bijpraten wel zachtjes anders zien we elkaar helemaal niet en na een 15 minuten gaat hij het weer proberen aan de andere kant.

Gelukkig is het even droog en dreigt er een wazig zonnetje door de bewolking te prikken maar een lekkere regenbui zorgt ervoor dat het niet gebeurd wel is die regenbui voor mij het signaal om er mee te stoppen we hebben genoeg regen al verwerkt vandaag. Hans is het er volledig mee eens en we breken op gaan naar de auto toe lopen en maken de spullen zo goed als het kan schoon daarna een bakje bij Hans en wat babbelen en naar huis toe voldaan en tevreden kom ik thuis. Hans bedankt maar weer voor de leuke ochtend en wie weet binnenkort ergens de karper bejagen.
Groet Hennie Hoefakker


5 opmerkingen:

Hans zei

Hallo Hennie,

Zoals ik je al hebt verteld,was het weer een karperochtend waar alle elementen inzaten.
Sfeer,gezelligheid,karper natuurlijk,en samen genieten van jou mooie vangst.Leuk verhaal en zeer aparte foto"s

Bedankt.Gr.Hans

Anoniem zei

Ik had al zon donker bruin vermoeden dat er het een ander gebeurd was op het stekkie Hennie leuke dag gehad met Hans !!

Ik wil je nog hartelijk bedanken voor de entre kaarten j.l.

Misschien kunnen we eens met z,n 3 en op pad de boeren opzoeken of zo groetjes henri

Anoniem zei

Dag Henri ja het was of snoeken of karperen gezien het weer werd het dus karperen en ik heb er geen spijt van gehad ondanks de velen regen die er naar beneden kwam.
Hans kon zijn faam net niet waar maken maar bijna had hij mij weer een lesje gegeven, wel leuk gehad
En wie weet Henri komt het er dit jaar een keertje van.
groet Hennie.

Hans zei

Nou Hennie achter de boeren aan dat lijkt mij ook erg leuk!Misschien dat we good old Gerrit dan ook kunnen meenemen.Zouden we ons mogen uitnodigen bij Peter..?

GrrrrrrrrrrrrrrrHans

Karpertje-13 zei

Hans wie weet je kan het proberen Echter alleen als wij dan ook in de stijl van de jaren 60/70 de boerenkarpers gaan bejagen :-))
Groet Hennie.

Over mij

Mijn foto
Als 15 jarige (1969) raakte ik al besmet met het virus Karper.! Dat is nooit meer over gegaan, en ook al zijn er soms tijden bij dat ik minder op de karper vis, door dat ik ook nog eens moet werken, karper is de vis die mij het meeste kan inspireren. Daarna komt de Snoek en de Baars al zal een mooie Zeelt en een mooie Ruisvoorn mijn hart ook sneller doen kloppen. Echter het Karpervirus is er nog steeds en zal na 43 jaar nu ook wel voor altijd blijven.