Totaal aantal pageviews

zaterdag 16 augustus 2008

Even proberen in de woonwijk. 6 Augustus 2008
Ik zit nog steeds met problemen met mijn knie een slijmbeursontsteking houd mij van de waterkant, op advies van de fysiotherapeut moet ik elke dag wat fietsen, dus ook vandaag probeer ik een rondje om het winkelcentrum te maken.
Het is warm, broeierig warm zelfs als ik een rondje ga maken, rustig door de wijk heen fietsend zie ik al het water, waar nu nog kleine karpers inzitten maar die wel kunnen uitgroeien als ze de kans en de tijd krijgen tot een mooi formaat karper waar we de hengels graag aan krom trekken .Weinig mensen weten van de uitzetting van 128 kleine karpertjes in dit water door mij, deze karpertjes komen uit een verboden water waar er teveel in zitten.

Ik ben op de terugweg van mijn fietsrondje, als ik een straat in rijd en daar een auto net na een bocht midden op de weg ziet staan, gelijk ben ik scherp want ik zie daarbij een man over de brugleuning naar het water kijken.
Zou hij het ontdekt hebben dat er een 128 karpertjes zijn uitgezet de afgelopen 2 jaar in dit water waar alle vis was uitgehaald en leeggepompt is om de baggerlaag er te verwijderen, ja hij ziet karpers als ik langzaam naar hem toe rijd zie ik ook al diverse karpers azen aan de oppervlakte, jammer denk ik dat hij dat moet zien maar ja je kan het nog zo stil houden iemand zal het eens ontdekken.

Ik stop bij het persoon hij zeg tegen mij daar karper.!! ja dat weet ik wel voorzichtig komen we aan de praat,hij vis op karper dat is duidelijk hij heeft er net twee weken Frankrijk vruchteloos achter zich gelaten, dus heeft hij honger naar karper.!
Daar zien we ineens 2 koi-karpers verschijnen van een 55 en 65 cm groot, hij denkt dat ze weer willen paaien nou ik laat hem in die waan, de vissen zijn duidelijk zich te goed aan het doen van allerlei insecten die in het eendenkroos zitten, Het persoon heeft eindelijk in de gaten dat zijn auto wel heel raar op de weg staat en zet hem in de kant daarna komt hij er weer bij staan, hij verteld dat hij de grote karpers hier uit gaat vissen en in de andere grote vijver van Amersfoort zal gaan uitzetten, nou moet ik hem toch wat vertellen en zeg hem dan ook waar deze vissen vandaan komen en voorlopig hier door kunnen groeien als men niet teveel bekend maakt van deze karpers helaas dit persoon zal proberen toch hier karpers uit te halen en te verplaatsen in de andere grote vijver dat staat vast.
Een andere buurman die ook gewoon op karper vist loopt ook al langs de vijver en de sloten te kijken en komt bij ons staan, we besluiten om het een 45 minuten te gaan proberen, daarna is het eten voor mij.

Thuis pak ik de C.J.W. Dick Langhenkel karperhengel met een Abu 33 eronder en 25/100ste lijn erop en een Casting corner net van een 30 jaar oud alles pak ik snel en met 3 sneden wit brood ben ik op de fiets weer onderweg een 300 meter verder ben ik op de plek, de buurman zit al in een ander gedeelte als ik alles in elkaar zet blijkt dat ik de verkeerde net bij de verkeerde steel heb zitten terug weer 3 minuten verloren, maar een 10 minuten later loop ik dan toch met de penhengel naar het hoekje toe de koi-karpers zijn helaas weg echter er zitten wel 2 andere karpers ik stel de pen op 10 cm diepte en leg hem een 30 cm van deze 2 karpers vandaan, een kleine twijfeling zie ik bij de karpers maar dan gaat er eentje zich verplaatsen naar mijn pennetje ik kan de vlok zien in het vrij heldere water de karper gaat tergend langzaam langs de broodvlok en keert om en dan hap zonder enige schroom pakt hij de vlok ik wacht 1 tel en sla aan raak, een vluchtreactie doet een stuk of 5 andere karpers die in de buurt liggen ook vluchten dus de boel is aardig door elkaar heen geschut de karper probeert het kroost in te komen maar ik keer hem dan na nog wat pogingen geeft hij of zij zich ineens gewonnen en licht het zonder veel problemen meer in het net een schubje van rond de 40 cm is binnen tevreden maak ik een foto in het net en laat hem gelijk weer los zodat er niet veel opschudding rondom de plek is.

Ik kijk nog even rond maar ziet geen karper nog maar even proberen en dan ineens staat het persoon weer achter mij op de fiets is hij nu, en vraagt of ik al wat heb gevangen, ja dat kan je wel zien aan het net wat nat is en de kroost die er ligt dus ontkennen heeft geen zin.
Als ik door vis hoor ik ineens een plons rechts van mij ik kijk en er liggen ineens een paar snede brood in het water, het persoon gooide dat erin hij had het niet meer nodig, vol verbazing en hoofdschuddend denk ik het mijne daarover.

Ik stop en ga naar huis eten. Een klein uurtje later… we hebben het eten op en de knie is nu wel wat pijnlijker geworden, maar ik ga het nog even proberen en ga weer naar die plek toe nu met dezelfde hengel alleen ik haal de pen eraf en ga alleen met de volgdrijvertjes verder de zinkende vlok staat op 15 cm afgesteld t.o.v. het eerste drijvertje na een 30 meter de oeverkant te hebben afgezocht zie ik een mooie schubkarper staan die het kroost nodig van de insecten ontdoet, voorzichtig maak ik de hengel klaar en leg de vlok in de buurt, nog geen 30 seconde sta ik met een kromme hengel en een mooie dril volgt de karper is een 45 cm en het gewicht van het kroost wat ik in de lijn meeneem is vele malen groter dan het gewicht van de karper maar hij is even aan de kant geweest en zwemt weer, een verbaasde hondenbezitter kijk naar die schouwspel met haar mond wagenwijd open en loopt daarna verbaasd door.
Ik zoek weer verder en loopt bijna een karper voorbij die wel heel erg dicht tegen de wegkant ligt te snoepen van al dat lekkers de vlok leg ik nu letterlijk 1 a 2 cm van de bek af neer in het water de drijvertjes raken het water nog niet of hap weg is de vlok en raak, ditmaal een kleinere schubkarpertje een 35 cm is die groot maar wel leuk zo, dit maak je niet zo vaak mee nadat alles weer in orde is gemaakt gaan we weer verder.

Voor alle duidelijkheid dit speelt zich af op een sloot die soms 2 a 4 meter breed is en over een lengte van 75 meter , ik loop naar de hoek waar ik de eerste keer een karper had, daar zie ik nog niets dus leg ik hem bij het kroost maar neer, links van mij is nu de sloot maar het hoge riet belemmerd mij om daar de broodvlok neer te leggen dan zie ik er eentje in de sloot ik gooi de vlok in die richting en ja de karper komt langzaam naar deze kant toe dit duurt een paar minuten maar zodra de karper de vlok ziet is hij verloren en raak deze karper wil de sloot weer in overal zie ik golven van wegvluchtende karper ja er lagen er wat daar in het rustige gedeelte maar de schubkarper, want dat is het, komt nu richting mij en wil de brug nu onder door dat belet ik omdat ik weet dat daar wat rotzooi onder ligt dus de hengel gaat in een mooie curve en de slip wordt wat zwaarder gezet, dan na wat vluchtpogingen is het over en een schubkarper van 52 cm is weer op mijn lijstje bijgeschreven.
Zo ik ben nu een 45 minuten bezig en voor het eten ook 45 minuten gevist het is genoeg geweest ik heb er 4 vandaag wat toch wel apart is en genoten ook al zijn ze niet zo groot het gaat toch om de karper en het jagen op die mooie vis.
De knie gaat nu toch wel pijnlijk worden dus wordt het op de bank en knie omhoog die heeft voor vandaag wel genoeg activiteit gehad.
Als nu mijn knieproblemen eens over waren konden we wat meer visbelevenissen mee maken maar dit nee dit pakken ze me niet meer af.

Groet Hennie.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Als 15 jarige (1969) raakte ik al besmet met het virus Karper.! Dat is nooit meer over gegaan, en ook al zijn er soms tijden bij dat ik minder op de karper vis, door dat ik ook nog eens moet werken, karper is de vis die mij het meeste kan inspireren. Daarna komt de Snoek en de Baars al zal een mooie Zeelt en een mooie Ruisvoorn mijn hart ook sneller doen kloppen. Echter het Karpervirus is er nog steeds en zal na 43 jaar nu ook wel voor altijd blijven.